Sånt fint reportage om oss i NA :-)

De vill förebygga skador hos hundar

7 november 2022 11:30

Friskvård för hundar i Bergslagen. 

Det är vad Gunilla Pöchhacker, Linda Berglund och Charlotte Lundell nu ska lansera. 

Träning, utbildning och rehablitering för hundar och deras ägare.

Text: 

Joakim Lybeck

Gunilla Pöchhacker är utbildad lydnadsinstruktör och hund-PT, alltså personlig tränare för hundar. Hon bedriver sin verksamhet från sin hall i Kopparberg, som är ett gym för hundar.

Nu ska hon tillsammans med hundmassören Linda Berglund från Hällefors och djuraffärsägaren och hundtränaren Charlotte Lundell från Lindesberg starta ett friskvårdscenter i Bergslagen för hundar. 

– Tanken är att vi ska jobba tillsammans och komplettera varandra för hundarnas bästa, säger de.

De vill med sin verksamhet och kombinerade kompetens hålla hundar tränade och på så vis förebygga skador, men också rehabilitera de som åsamkats skador. 

Gunilla pöchhacker, Linda Berglund och Charlotte LundellBild: Joakim Lybeck

– Hundar måste träna, precis som människor. För att bygga en stark kropp som håller och orkar länge. Det ger dem ett bättre och mer kvalitativt liv, fortsätter hon.

Finns det något snabbt och enkelt tips för hundägare som vill träna sin hund mer?

– Absolut, det bästa och enklaste är att variera sina promenader. Gå i ojämn terräng.

Gunilla kommer att hålla till i sin träningshall i Kopparberg – där har hon också sina kurser och dit kommer Linda och masserar. Detsamma gäller Charlotte, som driver djurbutiken Kotten & co i Lindesberg. Där har de också inomhusträning och i och med det nya friskvårdscentret kommer Linda även dit för att massera.

Gunillas hund Tora inviger vattentrasken.Bild: Joakim Lybeck

De träffades och började samarbeta tack vare sin gemensamma kärlek till hundar.

Under söndagen höll de öppet hus för att presentera sin nya verksamhet, och även inviga sin nyinköpta vattentrask. Ett slags löpband i ett badkar, för hundar.

– Det är skonsam träning som funkar jättebra för att ge hunden motion, hålla den i form och förebygga skador. Särskilt när det är mörkt, kallt och svårt att träna ute. 

Det är tempererat vatten som hunden får springa i, och vattennivån och tempot på bandet styr hunden själv. Ju högre vattennivå desto större motstånd, och vice versa. 

Tora imponerar, även om det är lite svårt att göra två saker samtidigt när husse bjuder på godis. 

– Hon är så duktig, trodde inte hon skulle komma tillbaka till den här konditionen igen, hon är trots allt snart nio år och har opererats flera gånger, berättar Gunilla. 

Många besökare tyckte maskinen var spännande och Gunilla fick svara på många frågor om hur den fungerade.Bild: Joakim Lybeck

Tove Wåström, som bor i Kopparberg, brukar vara i Gunillas hall för att träna och gå kurser tillsammans med hunden Maja. 

– Vi började här för två eller tre år sedan för att få bättre kontakt. Maja har problem med andra hundar och även människor, säger hon.

Maja var till en början en familjehund, men när Tove skulle flytta hemifrån följde Maja med. Sen dess är hon Toves heltidsintresse.Bild: Joakim Lybeck

Tove berättar att Maja kan vara otrygg bland människor och backar ofta om någon kommer för nära, samtidigt som hon vaktar mot andra hundar. Tillsammans går de Gunillas Slyngelkurs, en lydnadskurs för unga hundar.

– Det har fungerat bra, vi har fått mycket bättre kontakt, vilket var varför vi anmälde oss. Och hon tycker det är väldigt roligt att vara här, särskilt balansbollarna. Även om hon är rädd att testa något nytt så vill hon och tycker det är kul när hon väl provar.

Att få Maja att träna på balansbollarna är inget problem, det är en favorit.Bild: Joakim Lybeck

Kommer ni testa vattentrasken?

– Nja, vi får se. Hon är ingen badare direkt, hon gillar inte vatten, skrattar Tove. 

Charlotte hade fickorna fulla med godis. Det märkte Maja.Bild: Joakim Lybeck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *